Nieuws.

05

Betrokken & Betrouwbaar

  • Home
  • Over ons
  • Diensten
  • Offerte aanvragen
  • Nieuws
  • Links
  • Contact

Nieuwe huwelijksregels: meer aandacht nodig voor juridische en financiële gevolgen huwelijk. Sinds 1 januari 2018 zijn er nieuwe huwelijksregels. Omdat er veel veranderd is, moeten stellen die gaan trouwen beter nadenken over de juridische en financiële gevolgen van hun huwelijk. Hier leest u in het kort wat de nieuwe huwelijksregels inhouden.

Als u trouwt zonder huwelijkse voorwaarden dan ontstaat er vanaf de huwelijksdatum een gezamenlijke vermogen. Dit wordt ook wel de gemeenschap van goederen genoemd. In dit gezamenlijke vermogen vallen al het inkomen, bezittingen en schulden die iedere echtgenoot tijdens het huwelijk krijgt. De bezittingen en schulden die vóór het huwelijk gemeenschappelijk zijn vallen ook in het gezamenlijke vermogen. Erfenissen en schenkingen vallen niet in het gezamenlijke vermogen net zoals bezittingen en schulden die de echtgenoten individueel hebben als ze gaan trouwen.

Stellen die gaan trouwen adviseren wij voordat ze gaan trouwen vast te stellen wat er wel en niet in het gezamenlijke vermogen valt. Dan weten ze van tevoren waar ze aan toe zijn. Het gezamenlijke vermogen moet bij een scheiding fifty-fifty worden gedeeld. Bezittingen en schulden die niet in het gezamenlijke vermogen vallen, hoeven niet gedeeld te worden bij een scheiding. Dan moet wel duidelijk uit de administratie blijken dat die bezitting er al was bij het trouwen en wat er met die bezitting is gebeurt tijdens het huwelijk. Bijvoorbeeld: Joost en Kim gaan trouwen. Joost heeft al jaren voordat hij Kim leerde kennen een boot gekocht. Tijdens het huwelijk verkoopt hij deze boot voor 20.000 euro. Voor een deel van dit bedrag koopt hij bitcoins en voor de rest een e-bike. Het huwelijk van Joost en Kim loopt op de klippen. Joost hoeft de bitcoins en de e-bike niet te delen als hij kan bewijzen dat deze in de plaats van de boot zijn gekomen waarvan hij vóór dat ze gingen trouwen eigenaar was.

Het heeft ook een andere kant dat bepaalde bezittingen niet in het gezamenlijke vermogen valt. Bijvoorbeeld: Ad en Marije gaan trouwen. Marije is eigenaar van het huis waarin ze wonen en Ad betaalt mee aan de kosten van het huis. Kort geleden hebben ze samen nog flink verbouwd. Omdat het huis alleen op naam van Marije staat, valt het huis niet in het gezamenlijke vermogen. Bij echtscheiding kan Ad in principe niet in het huis blijven wonen en heeft hij ook geen recht om mee te delen in de waardestijging van het huis door de verbouwing.

Wilt u vooraf laten vastleggen wat u gezamenlijk aan bezittingen en schulden hebt en ieder apart? Dat kan bij ons met een akte. Deze wordt ondertekend door u en de notaris zodat u voor uw administratie een vertrekpunt heeft.

Het is in meer situaties nodig om huwelijkse voorwaarden te maken. Wij kunnen u helpen bij de afweging om te trouwen mét of zonder huwelijkse voorwaarden. In een kort consult kunnen we u met u nagaan van de gevolgen zijn van het trouwen met of zonder huwelijkse voorwaarden.

Redenen om uw testament aan te passen

Omdat wetten en regels veranderen en ook uw persoonlijke situatie, adviseren wij om regelmatig naar uw testament te laten kijken of het nog actueel is.

1. Erfbelasting 
Als u een partner heeft en kinderen dan kunt u met een testament erfbelasting besparen of uitstellen. De wettelijke regeling voor getrouwde ouders is voor de erfbelasting niet altijd de meest aantrekkelijke regeling. Bent u niet getrouwd? Dan is er sowieso een testament nodig om ervoor te zorgen dat de partners van elkaar erven. 

2. Kleinkinderen
In uw testament kunt u een legaat opnemen zodat uw kleinkinderen een belastingvrij bedrag van u erven. Hiermee bespaart u niet alleen erfbelasting voor uw kleinkinderen, maar over uw hele erfenis wordt minder erfbelasting betaald.

3. Zorgbijdrage
Als de achterblijvende ouder in een zorginstelling terecht komt , is er een risico dat de erfdelen van de kinderen moeten worden 'opgegeten'. De bijdrage wordt namelijk ook over het vermogen gerekend. In dat vermogen zitten de erfdelen van de kinderen. In het testament kunt u clausule opnemen die zoveel mogelijk voorkomt dat de erfenis moet worden opgegeten.

4. Executeur 
In uw testament kunt u een executeur aanwijzen; deze regelt de afwikkeling van uw erfenis. De erfgenamen hoeven dan niet voor alles samen een handtekening te zetten. Daarnaast is de kans op onenigheid tussen de erfgenamen kleiner omdat één persoon -de executeur- de zaken regelt.

5. Verouderd 
Is uw testament van vóór 2003, of van vóór 2010? Op die data is de wet ingrijpend gewijzigd. Daardoor kan uw testament anders uitwerken dan u had bedoeld. Het is dan goed om een testament te moderniseren zodat er na uw overlijden geen onduidelijkheden over uw testament kunnen komen.

6. Uitsluitingsclausule
Met de uitsluitingsclausule regelt u dat uw erfenis niet in een gemeenschap van goederen valt. Dit betekent dat als een van uw erfgenamen gaat scheiden, hij/zij de erfenis niet met een ex hoeft te delen.

Cookies
VASN

Tamminga - Vos - Van Maurik