Als twee geliefden op zoek zijn naar een huis om te gaan samenwonen, is de aandacht vaak volledig gericht op het vinden van een gezamenlijk thuis. Dit is heel begrijpelijk, maar de aandacht voor de juridische en fiscale gevolgen van het samenwonen is ook heel belangrijk. De belangrijkste aandachtspunten zijn:
Het samenlevingscontract
In een samenlevingscontract worden afspraken gemaakt over het huis, in verband met overlijden maar ook in verband met uit elkaar gaan. Er zijn anders dan voor gehuwden of geregistreerde partners geen wettelijke regels voor samenwoners bij overlijden en uit elkaar gaan.
Vooral de afspraken in het samenlevingscontract over overlijden zijn erg belangrijk. Als er namelijk niets geregeld is en één van de partners overlijdt, dan erven de kinderen de helft van het huis en als die er niet zijn ouders, broers en zussen. Dat is vaak niet de bedoeling!
Een samenlevingscontract is ook vaak nodig om in aanmerking te komen voor het partnerpensioen (nabestaandenpensioen). Veel pensioenfondsen willen pas de partner als begunstigde voor het pensioen administreren als er een notarieel samenlevingscontract is.
Soms wordt de aankoop van een huis betaald met een geldlening van de bank én eigen spaargeld. Of wordt er in de toekomst verbouwd met eigen spaargeld. Als beide partners niet een gelijk bedrag aan het huis besteden maar wel ieder voor de helft eigenaar van het huis zijn, heeft dit vaak gevolgen bij uit elkaar gaan en overlijden. Hierover kunnen afspraken worden gemaakt in het samenlevingscontract.
Een testament
Op grond van de wet erven ongehuwd samenwonende partners niet van elkaar. Dus als een van de partners overlijdt, dan erven de kinderen als eerste. Als er geen kinderen zijn, dan erven de ouders, broers en zussen.
Door middel van het samenlevingscontract kunnen de gezamenlijke bezittingen worden verkregen door de partner.
Als de partners ook privé bezittingen hebben (geen gezamenlijk eigendom) zal een testament moeten worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de langstlevende partner ook van die bezittingen de eigenaar wordt.
Een testament is ook belangrijk als er kinderen zijn. Met een testament wordt de partner beschermd tegen de erfrechtelijke aanspraken van de kinderen. Bovendien kan in een testament geregeld worden wie er voor de kinderen zorgt als beide ouders zijn overleden (voogdij) of kan worden geregeld wie tot een bepaalde leeftijd van de kinderen het beheer over de erfenis heeft (bewind).
Meer informatie
Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen? Neemt u dan contact met ons op of ga naar het menu-onderdeel 'offerte aanvragen'.