Het nut van huwelijkse voorwaarden
De mooiste dag in uw leven verdient ook aandacht van de notaris. Als u gaat trouwen moet u namelijk kiezen of u in gemeenschap van goederen of ‘op huwelijkse voorwaarden’ wilt trouwen. Als u niet vóór het huwelijk bij de notaris een akte van huwelijkse voorwaarden laat opstellen, dan bent u op grond van de wet getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat u alles wat u tijdens het huwelijk krijgt (aan bezittingen en schulden) in één gezamenlijk vermogen valt. U worden beiden samen eigenaar van dit vermogen, ieder voor de helft. In het gezamenlijk vermogen vallen ook de bezittingen en schulden die u voordat u ging trouwen samen heeft. Erfenissen en schenkingen vallen niet in het vermogen.
Zijn huwelijkse voorwaarden voor u verstandig?
Er zijn verschillende reden om voor huwelijkse voorwaarden te kiezen. Bijvoorbeeld omdat u een onderneming hebt en u de risico’s van het zaken-doen wilt beperken. Door in de huwelijkse voorwaarden af te spreken dat de vermogens van de echtgenoten gescheiden blijven (en dus niet tot een gemeenschap van goederen worden), is de andere echtgenoot in principe niet aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Verder is het zo dat er voor de ondernemer een nieuwe inkomensnorm in de wet is opgenomen. Dit betekent dat het bedrijf dat een ondernemer heeft niet meer in het gezamenlijke vermogen valt maar dat er wel een vergoeding aan het gezamenlijke vermogen moet worden betaald. Omdat het een nieuwe wetsbepaling is, is het nog niet bekend wat dit precies in de praktijk betekent. Ondernemers die dit zelf willen wat en hoeveel ze van het bedrijf delen, maken daarom huwelijkse voorwaarden.
Andere redenen om voor huwelijkse voorwaarden te kiezen:
- u wilt uw financiën hetzelfde geregeld houden als nu;
- als u alles wilt delen: ook het vermogen dat u nu nog ieder apart heeft;
- een van u heeft meer geld geïnvesteerd in het huis waarvan u samen eigenaar bent;
- als u samen een huis heeft maar niet fifty-fifty eigenaar van het huis bent;
- als u in het buitenland woont of gaat wonen;
- als u wilt regelen hoe u het opgebouwde pensioen bij een scheiding deelt;
- als u vast wilt leggen wie bij aanvang van het huwelijk welke spullen heeft;
- als u zelf wilt bepalen wat u wel en niet deelt bij echtscheiding.
Ook tijdens het huwelijk kunt u nog kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Ook kunt u huwelijkse voorwaarden die u voorafgaand aan het huwelijk maakte, tijdens het huwelijk veranderen. Voor wijziging van huwelijkse voorwaarden (of het alsnog tijdens huwelijk maken daarvan) is sinds enige tijd geen goedkeuring van de rechtbank meer nodig. Als u eerst in gemeenschap van goederen trouwt en later huwelijkse voorwaarden maakt is het wel zo dat u dan het vermogen dat u tot dan toe samen had, fifty-fifty moet delen.
Eerder een samenlevingscontract gemaakt?
Een eerder door u gemaakt samenlevingscontract vervalt als u gaat trouwen. U moet dan opnieuw beslissen of u wat wilt regelen. Het is verstandig om ons te vragen na te zien of er afspraken in het samenlevingscontract staan die voor uw huwelijkse situatie opnieuw moeten worden vastgelegd. Dat gebeurt dan in huwelijkse voorwaarden.
Meer informatie
Wij zijn u graag van dienst bij het maken van de afweging tussen gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden. Uw huwelijk verdient ook notariële aandacht! Wij kunnen u adviseren welke vorm van huwelijkse voorwaarden het beste bij u past. De huwelijkse voorwaarden worden door ons voor uw vastgelegd in een akte.
< Terug naar overzicht